"Boszporusz felett a híd". Tolvaly Ferenc filmje. Őszinte legyek? 10 perc után alig vártam, hogy kikerüljek a moziból!

Az internetes bevezetőket olvasva kis baráti társaságunk nagy izgalommal célozta meg tegnap az Urániát: végre megnézhetünk egy jó kis dokumnetumfilmet az iszlámról. Még jó, hogy csak 350 Ft volt a belépő a Moziünnepnek köszönhetően, mert bizonyisten, hogy ezért nem adnék ki 1200 Ft-ot!

Kezdjük ott, hogy kb. 10 perc után rájöttünk, a filmnek az ég egy világon semmi köze a Boszporuszhoz: Marokkóban játszódik. Marci barátom röhögve jegyezte meg, hogy hát mégse lehetett az a címe, hogy "Komp a Gibraltáron át", pedig találóbb lett volna, a tartalmát tekintve. Azt vártuk, hogy megtudunk valami újat, izgalmasat az iszlámról, ehelyett megnéztük életünk legfelületesebb, legszínvonaltalanabb filmjét. Tolvaly Ferenc kb. annyit ért az iszlámhoz, és annak bemutatásához, mint tyúk az aritmetikához. Mondhatom ezt úgy, hogy két muzulmán vallású is volt a kis csoportunkban. Szájtátva nézték mi mindent hordott össze a szerző. Volt itt minden, csak iszlám nem: filozofikus, unott hangulatú, hétezerötszáz szóismétlésből álló merengés az életről, az időről, a pillanatról, a hitről, de mindig minden a legrosszabb helyen. Például, amikor arról beszélt a narrátor, hogy a hit milyen boldogságot, nyugalmat és békét ad a muszlimnak, épp egy fáradt, rongyos ruházatú bazári árust mutatott a film, akinek lerítt az arcáról, hogy ki***ottul boldogtalan.

Idézek a Port.hu előzeteséből:

"nyüzsgő, sokszínű, élettel teli szukokat, medinákat, mecseteket és zarándokhelyeket láthatunk" - aha. Egy darab szukot, egy darab medinát (két percig), ugyanazt a nyomorult mecsetet tízszer, ugyanabból a nyolc kameraállásból, a müezzin imára hívó énekét pedig legalább hússzor hallhattuk. Ugyanazt a müezzint.

"Ősi mesterségeket, biblikus tájakat" - hűha. Ja Ősi mesterség volt bőven. Konkrétan kettőt is látthatunk, a tímárokat meg az agyagedényezőket. Legalább tíz percig csodálhattuk, amint az egyik tímár lábával nyomkodja a bírkabőrt a cserlébe. Hűűűdeizgi volt, pláne kommentár nélkül. Mert kommentár az nem nagyon volt, hogy mondjuk hogy készítik ki a bőrt, és hogyan készítenek belőle használati tárgyakat. csak valami idegölő filozofikus halandzsa ment alatta a munka tiszteletéről. Volt még valaki, aki egy nagy halom fonánlnak látszó tárgyat gyömöszölt festéklébe 5 percig, de persze nem tudtuk meg, pontosan mit is csinál, és hogyan. Mert megkérdezni már nem akaródzott a rendező úrnak, csak szerencsétlen fickó orrába nyomták a kamerát, oszt' szevasz. Biblikus tájak. Öhm. Tényleg? Marokkóban? Volt valami rom, ami előtt egy vén faszi elmondta hatszor, hogy Allah az ő istene és Mohamed az ő prófétája és megtudtuk, hogy ez valami ősi iszlám hely. Hogy mi, meg miért, meg egyáltalán - az nem derült ki. Teljesen az jött le a filmből, hogy totálisan nem volt ez a forgatás előkészítve, megszervezve, hanem csak úgy csapjunk bele fogjunk egy videókamerát oszt' hómvideózzunk aztán meg adjuk el jó pénzért valami hülye mozinak, aki megveszi mer' milyen érdekes. Leállítottak valakit az utcán, aztán elmondattak vele 5 mondatot az iszlámról. Azt, amit úgyis megtudhatsz, ha leemeled a polcról a Világ vallásait vagy felmész a Wikipédiára. Sőt, a Wikipédából többet is megtudhatsz, mint ebből a filmből. Megtudtuk, mi az iszlám 5 alappillére, és hogy a muszlimoknak Allah az istene és Mohamed a prófétája, és hogy milyen nagyon hívők, és hogy a nők lefedett testtel járnak, meg hogy Mekka felé fordulva imádkoznak. Hűűű. Tééényleg? Nemá, azthittem India felé fordulva!

Aztán voltak benne olyan bukfencek is, mint, hogy az elején közli velünk Tolvaly úr, hogy az iszlámban nincs közvetítő isten és a hívő között, majd a film végén tíz percig nézhetjük a kerengő derviseket, és közli velünk, hogy a dervisek a közvetítők Allah és a hívő között. Na most van közvetítő vagy nincs? Döntsük már el! Apropó dervisek. Minden átmenet nélkül Marokkóból egyszerre csak valahol Törökországban találtuk magunkat kerengő dervisekkel körülvéve. Hogy hol voltunk, az nem derült ki, de hát a kernegő dervisek török származásúak, ugye, meg hát török népdal ment a kerengés alatt, szóval kitaláltuk... Azt is sejtjük, hogy valami isztambuli túristalokálban lehetett felvéve, mert nem volt valami autentikus az a kernegés, pláne, hogy két nő is volt a dervisek között.

Ó és akkor még arról nem is beszéltem, hogy a film kellős közepén jött valami filozofikus ömlengés az időről, miközben elmosódott képernyőnkön először egy elfuserált Attila a Hun vágtatott át fekete lován, majd valami lenge öltözetű, mély dekoltázsú leányzó vonaglott "művészien" egy fa melett. ??? Kis képzavar? Na ekkor durrant el kis társaságunk agya, fele társaság, élükön a muszlimokkal szépen kivonultak levegőzni, a másik fele meg jótékonyan végigaludta az előadást, ahogy a termeben ülők 70% is. A másik 30% meg azt se tudta hogy üljön, vakarózott, izget-mozgott, láthatóan mindnekinek mehetnékje volt már.

"Találkozhatunk azokkal a fiatalokkal, akik mindent elkövetnek, hogy kitörjenek az évszázadok óta szigorúan szabályozott életükből". Ó ja igen, majd elfeljtettem a fiatalok küzdelmes életét. Keményen egy azaz egy darab, utcáról felszedett fiatalember mesélt egy sztorit, hogy egy haverja hogy szökött át Európába. Öt perc. Ennyi volt a fiatalok küzdelmes élete.

Szóval Tolvaly fiam, Iszlámból egyes! És filmművészetből, abból még annyi se! Fotós barátunk öteprcenként hördült fel azon, hogy hogy lehet ilyen ki**ttul túlexponált a film, hogy milyen röhejesek az "effektek", mint például, ahogy őszülő hajú főhősünk sokatmondóan üres tekintettel ácsorog egy felgyorsított, suhanó mozgású bazár közepén. Váó. Ezt párszor eljátszották még egy mecsetben is. Volt szerencsénk édektelen jeleneteket bámulni narrálás nélkül 10 percig, például ahogy emberek isznak egy kútból. húú. Arrafelé kút is van?? Nemá!

Totálisan jellegtelen, hihetetlenül felületes, unalmas, filozófából nagy nulla, iszlámból két nagy nulla, ha jót akartok, sose nézitek meg, és elkerülitek Tolvaly úr minden más művét is!

Inkább menjetek el egy mecsetbe és kérdezzétek meg az imámot, ha az iszlámról akartok megtudni valamit, ha meg Marokkóról, vegyetek egy úti videót, izgalmasabb és tartalmasabb lesz!

A bejegyzés trackback címe:

https://torokrock.blog.hu/api/trackback/id/tr23156137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása