Amikor az operaénekes rockra vált...

Címkék: rock redd

2009.03.02. 15:09

... akkor néhányan elszörnyednek, hogy "tejóistenmegszentmária", hát Pavarotti, mint rocker? Na jah, Pavarottit én sem tudnám elképzelni, amint pogózik egy metálfesztiválon... De vannak rockénekesek, akiknél bizony igencsak hasznos az operaénekesi múlt.

Itt van mindjárt ragyogó példának az isztambuli székhelyű Redd együttes, akinek énekese, Doğan Duru bizony tenorként kezdte pályafutását. Az Isztambuli Egyetem Opera- és Színházművészet szakán végzett, majd Olaszország legnevesebb konzervatóriumaiban tanult, méghozzá az olasz államtól nyert ösztöndíjjal, mint kivételes tehetség. Spanyolországban és Olaszországban vendégművészként többek között Puccini-áriákat énekelt, mint szólóénekes. Játszott több musicalben is. Aztán úgy érezte, satuba szorítja őt az opera előre megtervezett, egyhangú világa, és inkább rockzenére váltott, mint mondja, azért, hogy ne csak előadói, de dalszerzői vágyait is beteljesíthesse. Együttesének negyedik albuma hamarost napvilágot lát, Doğan írja a zenekar összes dalának dalszövegét, és zenéjének nagy részét is. Közben pedig a Yildiz Műszaki Egyetemen másoddiplomázik, egy másik egyetemen pedig zenetörténelmet tanít.

Elképesztően tiszta hangja felkavaróan erőteljes, mégis lágy, azt tartják róla, ő az egyetlen török énekes, aki hibátlanul elő tudná adni a Queen legendás "Bohemian Rhapsody" című dalát. Doğan remekül egyesítette a rock műfaját az operaéneklés különleges technikájával, megragadó egyveleget alkotva, mégsem érezzük azt, hogy opera-jellegű dolgot hallgatnánk.

 Hallgatnivaló:

Az együttes a Pink Floyd: Shine on You Crazy Diamond c. dalát adja elő Antalyában

 

Ciglik Cigliga: egy igazi libabőrös dal

A Hala Ask Var Mi c. dal videoklipje

A Prensesin Uykusuyum c. dal akusztikus verziója élőben

Kép: Redd; balról jobbra: İlke Hatipoğlu (billentyű) Doğan Duru (vokál),  Berke Hatipoğlu (gitár), Güneş Duru (gitár) (forrás: http://reddseyirdefteri.blogspot.com )

A bejegyzés trackback címe:

https://torokrock.blog.hu/api/trackback/id/tr86975465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása